Afval scheiden in de bouw: waarom is dit zo belangrijk?

afval scheiden in de bouw

Als je in de bouw werkt dan is het belangrijk om afval te scheiden. Het afval dat geproduceerd wordt noem je immers bedrijfsafval, het afval is geproduceerd als gevolg van werkzaamheden in de bouw. Voor de bouwindustrie geldt dat deze industrie voor een groot deel verantwoordelijk is wat betreft de hoeveelheid afval die in Nederland wordt geproduceerd. Daarbij geldt dat deze sector de laatste jaren wel enorme stappen heeft gezet op het gebied van afval verwerken. Door deze progressie wordt steeds minder afval weggegooid en wordt steeds meer afval opnieuw gebruikt. De vraag die jij wellicht hebt is waarom het proces zo belangrijk is?  

De waarde van afval scheiden op de bouwplaats

Het heeft veel toegevoegde waarde om afval te scheiden op de bouwplaats. In de eerste plaats is het op deze manier mogelijk om nieuwe grondstoffen te sparen. Door de scheiding en uiteindelijk reproductie van oude grondstoffen zijn nieuwe grondstoffen minder noodzakelijk. Dit bespaart veel uitstoot van Co2 en draagt bij aan een circulaire economie, een samenleving waarin grondstoffen niet weggegooid maar opnieuw gebruikt worden. Verder is het mogelijk om afvalstromen zuiver te houden door te scheiden. Bij het scheiden van afval wordt niet alles op één grote hoop gegooid. Juist wanneer de afvalstromen zuiver zijn kunnen ze opnieuw gebruikt worden. 

Kostenbesparend en goed voor het milieu

Door afval te scheiden van elkaar bespaar je kosten die meestal komen als gevolg van afval weggooien. Hier moet je immers een geldbedrag voor betalen. Daarnaast hoef je geen bedrag te betalen voor de productie van nieuw materiaal. Oud materiaal kan opnieuw gebruikt worden en hiermee bespaar je kosten. Bovendien is het goed voor het milieu om afval te scheiden van elkaar. Op deze manier ga je immers de uitstoot van Co2 tegen. Indien je overtuigd bent van de noodzaak om afval te scheiden in de bouwsector dan is een container van belang. Je kan hierin de keuze maken uit verschillende formaten en ontwerpen. Bij het maken van een keuze voor een container moet je immers de beschikking hebben over een container die in verhouding staat met de grootte van je afvalproductie. Hoe meer afval je bij de bron scheidt en in de juiste afvalcontainer gooit, des te minder afval in de restafval container belandt. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Restafval is namelijk de duurste afvalstroom om te laten verwerken.

Bouwking Redactie
Wij schrijven veel en graag over uiteenlopende klussen in en rondom het huis. Klussen die we, soms met enige sturing, zelf kunnen verrichten.
Back To Top