Tips voor een juiste waardebepaling voor je woning

Waardebepaling woning

Als je je huis gaat verkopen ben je natuurlijk benieuwd naar de juiste verkoopprijs. Maar hoe bepaal je dat dan? Het is nogal een lastige vraag aangezien het afhangt van verschillende factoren. Daarom is het handig om bijvoorbeeld een gratis schatting van je woning te laten doen. Zo heb je een objectieve blik erbij en kun je de prijs die jij in gedachten had vergelijken. Hier zijn in ieder geval een aantal tips om je op weg te helpen.

1. Wees altijd realistisch

Ten eerste moet je wel realistisch blijven als het aankomt op het verkopen van je huis. Je moet hierbij onthouden dat in de eerste drie weken je huis veel belangstelling zal krijgen van potentiële kopers. Het zal dus veel kopers afschrikken als jouw verkoopprijs veel te hoog is. Als jij het dan later pas verlaagd, is de kans groot dat die potentiële kopers al een ander stekkie hebben gevonden. Daarom moet jij vanaf het begin de verkoopprijs al realistisch houden.

2. Houd altijd ruimte voor onderhandeling in de verkoopprijs

Je moet dus de verkoopprijs realistisch houden maar je moet ook rekening houden met de ruimte voor onderhandeling. Het is namelijk gebruikelijk dat de potentiële kopers gaan bieden op een woningen en dat er dan uiteindelijk een deal wordt gesloten. Het is dus vaak zo dat de volle vraagprijs niet de uiteindelijke prijs is. Zorg er dus voor dat die ruimte er is zodat jij niet teleurgesteld zult zijn.

3. Vergelijk jouw woning met andere

Er is natuurlijk geen echte methode om een woning te gaan berekenen. Je kunt het echter wel goed vergelijken met andere huizen. Wat is de verkoopprijs van de huizen bij jou in de buurt of een huis die heel erg op die van jou lijkt? Wat maakt het dat die huizen zo’n verkoopprijs hebben? Ga op onderzoek uit zodat jij zeker weet dat jouw verkoopprijs niet volledig de plank mis slaat.

4. Rekening houden met zoekopdrachten

Als jij uitkomt op een verkoopprijs dat net boven een rond bedrag is, laten we zeggen €203,00. Dan is het goed om te overwegen om je vraagprijs net iets aan te passen, bijvoorbeeld € 198.000. Ten eerste lijkt dit al veel minder dan de eerstgenoemde prijs. Daarnaast helpt het ook als mensen gaan filteren om op huizen te komen die in hun budget vallen. Als potentiële kopers dan bepalen dat hun maximale bedrag twee ton is, zal jouw huis daar net onder vallen. Als je er echt niet uitkomt kun je nog altijd een gratis schatting van je woning doen.

Bouwking Redactie
Wij schrijven veel en graag over uiteenlopende klussen in en rondom het huis. Klussen die we, soms met enige sturing, zelf kunnen verrichten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top