Wat zijn de voordelen van een serre?

voordelen-serre

Een serre, ook wel eens een zonnekamer genoemd, heeft een aantal bijzondere voordelen voor je woning. Je huis zal in waarde stijgen, je hebt meer ruimte, meer licht en een serre brengt vaak toch iets van gezelligheid met zich mee. Een serre is een extra ruimte aan de woning die voornamelijk uit glas bestaat, hierdoor kun je optimaal genieten van je tuin. Een serre geeft je namelijk het gevoel dat je buiten zit, terwijl je wel lekker warm en uit de wind zit. Ondanks dat een serre aan de woning gebouwd wordt brengt het toch een hele verbouwing met zich mee. Hier dien je wel rekening mee te houden.

Een grote of kleine serre?

Een serre kun je in allerlei soorten, vormen en maten laten bouwen. Denk bijvoorbeeld aan een ronde of rechthoekige serre. Daarnaast kun je kiezen voor een glazen dak of een dicht dak met bijvoorbeeld een lichtstraat. De grootte van een serre is afhankelijk van de ruimte in de tuin. Wanneer je over een kleine tuin beschikt zal het uiteraard niet mogelijk zijn om een enorme serre aan te bouwen. Je dient dus rekening te houden met je tuin en hoe je je tuin het liefst in wilt delen.

Zelf een serre bouwen of laten doen?

Wanneer je zelf handig bent is het mogelijk om zelf een serre aan te bouwen. Wel is het dan belangrijk dat je eerst een goede tekening maakt of laat maken. Wanneer je niet zelf over de kennis en middelen beschikt om zelf aan de verbouwing te beginnen is het verstandig om een aannemer in hand te nemen. Om een goede aannemer te vinden is het belangrijk om verschillende offertes op te vragen en jezelf goed te laten informeren. Als je een serre op maat wilt is het verstandig om te kiezen voor een bedrijf of aannemer die maatwerk levert. Bij een bedrijf wat maatwerk levert kun je ook kiezen voor het soort materiaal,

Offertes opvragen is erg belangrijk, want de prijzen kunnen ontzettend verschillen tussen de bedrijven. Blijf wel logisch nadenken, als iets te mooi om waar te zijn is, dan is dit waarschijnlijk ook zo. Een bedrijf wat marktconforme prijzen hanteert is over het algemeen beter te vertrouwen dan een bedrijf wat bodemprijzen hanteert.

Vergunning

Wellicht heb je een vergunning nodig voor de aanbouw van een serre. Wanneer je een bedrijf hebt gevonden die de serre gaat plaatsen kun je hier informatie over opvragen. Je kan beginnen door dit met het bedrijf te bespreken, wanneer zij denken dat er een vergunning nodig is kun je daarna informatie inwinnen bij de gemeente. Vaak wordt een vergunning zonder problemen verstrekt.

Andere opties

Bij een serre zit u natuurlijk volledig afgesloten van uw tuin. Uiteraard blijft u de tuin nog steeds zien door al het glas die in de serre zit, maar tijdens de zwoele zomermaanden zal u al gauw genoodzaakt zijn om naar buiten te stappen en comfort te zoeken op een ander plekje buitenshuis.
Om dit ‘ongemak’ op te lossen kan u ofwel kiezen om een serre te kiezen met verschuifbare panelen, zodat u een soort van pergola of terrasoverkapping creëert. Ofwel kiest u voor een pergola. Dit is in feite een serre zonder muren; het is als een ware een aanbouw overkapping aan uw huis. Hier kan je alvast meer lezen over pergola’s.
Het omgekeerde is trouwens ook mogelijk! U kan altijd een volwaardige serre maken van een reeds bestaande pergola.

Bouwking Redactie
Wij schrijven veel en graag over uiteenlopende klussen in en rondom het huis. Klussen die we, soms met enige sturing, zelf kunnen verrichten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top