Zo verbeter je de veiligheid binnen jouw organisatie

mvk-opleiding-hvk-opleiding

Veiligheid is het allerbelangrijkste binnen een bedrijf. Je wilt voorkomen dat medewerkers te grote risico’s lopen als ze aan het werk zijn en er moeten geen gevaarlijke stoffen binnen het pand aanwezig zijn. Het gaat er dus om dat medewerkers geen fysieke of mentale schade overhouden aan het werk. Zorg er dus voor dat ten minste één medewerker, het liefst met een hoge functie, verantwoordelijk is voor de veiligheid binnen het bedrijf. Er zijn zelfs speciale opleidingen voor.

MVK- of HVK-opleidingen

Er zijn verschillende opleidingsniveaus wat betreft veiligheid op de werkvloer. In dit artikel worden de MVK en HVK opleidingen besproken. MVK staat voor Middelbare Veiligheidskunde en is vooral gericht op het herkennen en inschatten van risico’s. HVK betekent Hogere Veiligheidskunde. Iemand die deze opleiding heeft afgerond, beschikt over onder andere managementvaardigheden en adviesvaardigheden. Voor beide niveaus zijn aparte opleidingen te volgen. De HVK opleiding sluit vaak aan op de MVK-opleiding.

MVK-opleiding

Bij MVK-opleiding leer je wat de risico’s op de werkvloer zijn en hoe je de veiligheidstaken coördineert. Je leert er zowel theorie als praktijk. Bij de opleiding komen wet- en regelgeving en elektrische veiligheid aan bod, evenals brandveiligheid en risicobeheersing. Bovendien wordt met jou gekeken naar de fysieke belasting voor de werknemers van jouw bedrijf. Na de opleiding weet jij alles omtrent veiligheid en weet hoe je die kennis toe moet passen in jouw bedrijf.

HVK-opleiding

De HVK-opleiding volgt na de MVK-opleiding. Hiermee kun je je kennis over veiligheid uitbreiden. De opleiding is erg persoonlijk; je krijgt begeleiding die past bij jouw situatie en bedrijf. Na deze opleiding weet je hoe je moet handelen bij een bedrijfsongeval, ken je de veiligheids- en gezondheidsrisico’s binnen jouw bedrijf, kun je advies geven over veiligheidsvraagstukken en kun je omgaan met problemen wat betreft arbeidshygiëne, PSA en ergonomie.

Voor wie zijn de opleidingen bedoeld?

De opleidingen zijn bedoeld voor mensen die geïnteresseerd zijn in veiligheidskunde en dit ook willen toepassen in hun werk. Sommige mensen volgen de opleidingen vooral omdat het goed op hun cv staat en omdat ze er misschien later nog iets mee willen doen. De MVK-opleiding is gericht aan mensen met een MBO-diploma, een BVK (Basis Veiligheidskunde)-diploma of mensen die aantoonbare werkervaring op dit niveau hebben. Als je toegelaten wilt worden op de HVK-opleiding, moet je een technische HBO- of WO-opleiding hebben afgerond. Het is ook mogelijk om met een afgeronde niet-technische HBO- of WO-opleiding toe te stromen, maar je moet in dat geval wel in bezit zijn van een MVK-diploma.

Bouwking Redactie
Wij schrijven veel en graag over uiteenlopende klussen in en rondom het huis. Klussen die we, soms met enige sturing, zelf kunnen verrichten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top