Checklist: is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

dak geschikt voor zonnepanelen

Wil je weten of jouw dak geschikt is voor duurzame energie? Doe dan de dak geschikt voor zonnepanelen check. Aan de hand daarvan kan je heel gemakkelijk bepalen of je nu moet investeren of niet. Wanneer je de beslissende factoren allemaal doorneemt, dan weet je zeker dat jouw dak ook geschikt is om de panelen te dragen.

Het oppervlak van het dak

Het eerste punt van aandacht is de oppervlakte van het dak. Je hebt namelijk wel genoeg ruimte nodig om voldoende zonnepanelen neer te leggen. Alleen dan is het mogelijk om er ook echt een goed rendement uit te halen. Hoewel bescherming van het milieu natuurlijk van groot belang is, wil je ook wel zeker zijn dat je er iets aan overhoudt. Reken dus goed uit wat er mogelijk is met jouw dakoppervlak.

Het soort dakbedekking op het dak

Het is ook belangrijk om te bekijken welke dakbedekking er op het dak ligt. Bitumen dakbedekking op platte daken is bijvoorbeeld wel geschikt, maar alleen als het jonger dan 10 jaar is. Daarnaast is het ook goed om te weten dat dakpannen op schuine daken vaak goed te combineren zijn met zonnepanelen. Er zijn ook bedekkingen die niet geschikt zijn. Dat gaat bijvoorbeeld om zink, riet, aluminium, leisteen en glas.

Wat kan het dak aan?

Het kan wel heel interessant zijn om zonnepanelen op het dak te leggen, maar het dak moet dit natuurlijk wel kunnen dragen. Denk er bijvoorbeeld over na dat de panelen en het systeem ook het nodige gewicht met zich meebrengen. Daar moet dus wel eerst een goede berekening op losgelaten worden. Juist ook om te voorkomen dat het dak instort of beschadigd raakt.

Hoe ligt het dak?

Een volgende vraag is hoe het dak ligt. Een dak op het zuiden levert het meest op. Daarnaast moet er natuurlijk geen probleem zijn met schaduw van bomen of hoge gebouwen in de buurt. Ook wil je er zeker van zijn dat de hellingshoek goed in orde is. De ideale hoek ligt tussen 30 en 5 graden. Wil je precies weten wat voor jouw dak de juiste hellingsgraad is om het maximale uit de zonnepanelen te halen? De experts van Zonduurzaam op het gebied van zonnepanelen adviseren je graag.

Andere factoren die meewegen bij zonnepanelen op het dak

Het dak moet niet alleen in staat zijn om de panelen te dragen. Het moet ook zo zijn dat de bewoonbaarheid niet op andere manieren beïnvloed worden. Denk bijvoorbeeld aan veranderde schaduw door de panelen op een plat dak waar de zon op staat. Dit zijn belangrijke zaken voor woningeigenaren.

Bouwking Redactie
Wij schrijven veel en graag over uiteenlopende klussen in en rondom het huis. Klussen die we, soms met enige sturing, zelf kunnen verrichten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top