5 belangrijke factoren die invloed hebben op je zonnepanelen opbrengst

zonnepanelen opbrengst

Zonnepanelen zijn momenteel weer extreem populair door de groeiende gas- en energierekeningen. De consument betaald maandelijks enorm veel geld om hun huis te mogen voorzien van gas en energie. Daarom besluiten veel mensen om toch eens te gaan kijken naar de aanschaf van zonnepanelen en de factoren die hierbij een rol spelen. Wil je graag meer informatie? Dan helpen we je hieronder graag verder met 5 belangrijke factoren die invloed hebben op je zonnepanelen opbrengst. Je kunt zelf ook eenvoudig een zonnepanelen berekening online maken. 

1. Meten is weten

Uiteraard speelt de kwaliteit en ligging van je zonnepanelen een grote rol bij het bepalen van de optimale opbrengst van de zonnepanelen op je dak. De omvormer of de zonnepanelen zelf meten precies het rendement wat ze dagelijks opleveren. Heeft er een paneel een verminderd rendement, dan kan dit door de ligging komen of is er wellicht iets mis met het betreffende paneel. Door per paneel het rendement zo nu en dan via de computer of app te checken, kun je monitoren of alles nog werkt naar behoren en of dat je in het geval van verminderd rendement eventueel een specialist in moet schakelen om dit eens te laten nakijken. 

2. Schaduw

Een omvormer staat soms geschakeld op alle zonnepanelen, waardoor een enkel paneel in de schaduw al kan zorgen voor minder algemeen rendement van de zonnepanelen. Echter zijn er tegenwoordig ook genoeg omvormers te vinden die de zonnepanelen apart schakelen, waardoor dit probleem dus niet voor kan komen. Uiteraard leveren zonnepanelen die gelegen zijn in de schaduw minder rendement op, dan panelen die het grootste gedeelte van de dag in de zon liggen. 

3. Weersinvloeden

Het weer heeft uiteraard invloed op het rendement van je panelen. Is het een weer geweest met weinig zon en veel regen en grauw weer? Dan zal de rendement vanuit de zonnepanelen dat jaar een stuk lager uitvallen dan een jaar waarin de zon veel uren heeft geschenen. Het heet niet voor niets een ‘zonnepaneel’.

4. Ligging op het dak

Ook de ligging op het dak kan een belangrijke rol spelen bij zonnepanelen. Idealiter liggen de zonnepanelen zoveel mogelijk gericht naar de zonnige kant, namelijk het zuiden. Panelen gericht naar het Oosten en Westen zullen zorgen voor een lager rendement en panelen op de noordzijde zorgen voor een nog langer rendement. Vraag daarom altijd advies over de juiste plaatsing van de zonnepanelen op jouw dak. 

5. Locatie in het land 

Ook de locatie in het land waar je woont speelt mee voor het rendement van je zonnepanelen. In de kustgebieden schijnt de zon meer, dus is de opbrengst vanuit je zonnepanelen ook hoger. In het oosten van het land, ligt de gemiddelde opbrengst lager.

Bouwking Redactie
Wij schrijven veel en graag over uiteenlopende klussen in en rondom het huis. Klussen die we, soms met enige sturing, zelf kunnen verrichten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top