De verschillende toepassingen van radiatorfolie

radiator-folie

Tegenwoordig zijn de meeste woningen voorzien van een centrale verwarming. Een centrale verwarming is een warmtewisselaar. Warm water dat door de leidingen stroomt, verwarmt de omringende koudere lucht. Daardoor voelt u het snel warmer worden in de kamer. Natuurlijk wilt u de opgewekte warmte graag behouden, zodat de verwarming niet voortdurend hoeft te branden.  Hiervoor kunt u uw woning isoleren met dubbel glas, tochtstrips en energiezuinige kozijnen. Ook radiatorfolie bespaart energie. De bevestiging van radiatorfolie kan op twee manieren: op de muur of op de radiator.

Radiatorfolie op de muur

De meeste mensen die radiatorfolie gebruiken, plakken dit tegen de muur achter de verwarming. Dit kan eenvoudig met dubbelzijdige tape. Nadeel van folie dat tegen de muur is geplakt, is dat het zichtbaar is. Na een tijdje kan het zelfs een beetje loslaten. Veel mensen vinden dit rommelig staan in hun interieur. U kunt ervoor kiezen om de radiatorfolie op een kleiner formaat dan het formaat van de verwarming te knippen, zodat het minder goed te zien is. Nadeel hiervan is wel dat de warmte en voor een klein gedeelte nog via de muur naar buiten kan. Het grootste gedeelte wordt echter terug de kamer in gekaatst. Met behulp van radiatorfolie tegen de muur wordt het ongewenst warmteverlies tot zo’n 80 procent gereduceerd.

Radiatorfolie op de radiator

Inmiddels kennen we ook speciale radiatorfolie die met behulp van de magneetband tegen de radiator kan worden geplakt. Deze folie zorgt ervoor dat de meeste warmte de kamer in gaat. De verwarming hoeft niet voortdurend te blijven branden en zo bespaart u energie. U ziet er niets van en u bespaart nog meer dan met radiatorfolie tegen de muur: het warmteverlies wordt tot maar liefst 95 procent gereduceerd.

Verwarmingsleidingen isoleren

Naast radiatorfolie kunt u ook de verwarmingsleidingen isoleren met isolatiebuizen. U kunt dit het best alleen in de onverwarmde ruimtes doen. In de verwarmde ruimtes als de woonkamer levert het isoleren bijna geen extra rendement op. Bovendien ziet het er niet mooi uit. Aan radiatorfolie heeft u in dat geval voldoende met het oog op energie besparing.

Bouwking Redactie
Wij schrijven veel en graag over uiteenlopende klussen in en rondom het huis. Klussen die we, soms met enige sturing, zelf kunnen verrichten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top