Je ziet in veel woningen een open haar voorbij komen. Dit is een mooi element in de woning. Niet zorgt de open haard alleen voor warmte, maar ook brengt het een hoop gezelligheid in de woning. Je hebt erg veel verschillende soorten open haarden, dus wanneer je op zoek bent heb je keuze uit een ruim assortiment. Toch kan het lastig zijn om de keuze te maken om een open haard in huis te halen. Hoe moet je de open haard in een woning bouwen? En wat komt er allemaal bij kijken? Hieronder lees je daar meer over!
Weet wat je wil
Voordat je begint aan het hele project is wat denkwerk vooraf niet te missen. Hierbij moet je nadenken over het nut van de open haard en waarvoor je het daadwerkelijk gaat gebruiken. Zie je de open haard echt als een warmtebron of gaat het meer om de uitstraling van de woning, waarmee de open haard een hoop gezelligheid de woning inbrengt? Wanneer je zeker weet dat je een open haard in huis wilt halen, is het belangrijk na te gaan wat voor een stijl je wilt hebben. Ga je bijvoorbeeld voor een moderne open haard of is de klassieke open haard toch wat meer voor jou? Daarnaast is het kijken naar de daarbij behorende haardsets ook niet overbodig. Veel denkwerk en zeker niet overbodig dus.
Zorg voor veiligheid
Wanneer je een goed overzicht hebt van wat je wil, kun je beginnen aan de bouw van de open haard. Bij het bouwen van een open haard is er een belangrijk aspect en dat is de veiligheid. Door middel van de veiligheid waarborgen, zorg je ervoor dat een bouw van de open haard soepel kan verlopen. Zo wil je bijvoorbeeld voorkomen dat er mogelijk brand ontstaat. Het zorgen voor veiligheid maakt een bouw wel wat lastiger. Zo moet je denken aan een verzekeringstechnisch aspect en daarnaast mogelijke vergunningen.
Wanneer je de hele open haard nieuw bouwt, heb je het wat makkelijker. Hierbij hoef je niet na te denken over het verwijderen van een al eerder geplaatste schoorsteen. Wanneer je eerst een oudere schoorsteen moet verwijderen, is het belangrijk hier een inspecteur naar te laten kijken. Zo voorkom je mogelijke problemen. Wanneer volgens de inspecteur alles klopt, kun je verder kijken naar de overige veiligheidsmaatregelen.
Het echte werk
Op het moment dat alles uitgedacht is, kan de bouw van de open haard dan echt beginnen. Hierbij is het belangrijk goed na te denken over wie de bouw gaat uitvoeren. Maak je de keuze om zelf de open haard in elkaar te zetten of laat je dat toch liever over aan professionals. Een groot voordeel wanneer je de bouw van een haard laat doen door professionals, is dat je zeker weet dat dit goed verloopt. De professionals doen deze bouw nu eenmaal vaker en weten alle fijne kneepjes om de open haard zo goed mogelijk te bouwen.
Hoewel het bouwen door professionals groot voordeel is, kan het zelf bouwen van een open haard ook erg leuk en daarnaast heel leerzaam zijn. Zo kun je nadenken over de materialen, manier van plaatsing en tijden waarop je dit doet. Hierbij is het belangrijk goed te kijken naar de verschillende aspecten en goed onderzoek te doen vooraf. Dan kun je uiteindelijk alleen nog maar genieten van een zelfgemaakte open haard.