Wat is een opstalverzekering?

Laminaat

Wanneer je een investering doet in vastgoed zal je kunnen vaststellen dat dit wellicht één van de grootste investeringen is die je ooit in je leven zal gaan doen. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar het brengt natuurlijk wel de nodige dosis stress met zich mee. Dit geldt niet in het minst omwille van het feit dat je investering op verschillende manieren kan worden aangetast. We staan er namelijk in de praktijk misschien niet zo vaak bij stil, maar het is zomaar mogelijk dat er op verschillende manieren schade kan ontstaan aan de zogenaamde opstal van je vastgoed. Het gaat hierbij dan concreet om de constructie evenals om alles wat daar aan vast zit. Door het afsluiten van een zogenaamde opstalverzekering is het gelukkig wel mogelijk om een significant deel van deze risico’s te laten dekken. 

Wat kan je van een opstalverzekering verwachten?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, de opstalverzekering is niet hetzelfde als de inboedelverzekering. Het gebeurt in de praktijk niet zelden dat allebei deze verzekeringen in één adem met elkaar worden genoemd. Toch is dat niet correct. Wel kan het zeer interessant zijn om ze allebei af te sluiten wanneer je eigenaar bent van een huis of een ander vastgoed. 

Concreet is het zo dat de opstalverzekering enkel en alleen die schade dekt die ontstaat aan de opstal van het vastgoed. Het gaat hierbij dan concreet om alles wat vast zit aan het pand. Alle loszittende zaken vallen niet onder de opstalverzekering, maar behoren tot de inboedel. Het gaat hierbij dan dus eigenlijk om spullen die je bij een mogelijke verhuis mee zou kunnen nemen. Alles wat vast zit wordt dus tot de opstal gerekend. Dit geldt niet alleen voor de constructie van de woning, maar ook voor bijvoorbeeld de infrastructuur waar je keuken of waar de badkamer in je huis over beschikt. 

Welke dekkingen worden er geboden door deze verzekering?

Voor de inboedelverzekering geldt dat er twee verschillende soorten polissen bestaan. Dat is voor de opstalverzekering niet anders. Ook voor deze verzekering wordt er dan ook een onderscheid gemaakt tussen de allrisk en de zogenaamde extra uitgebreide verzekering. Beide polissen zijn het overwegen waard en de keuze die je uiteindelijk gaat maken op vlak van polis is vooral gebaseerd op het budget dat voor deze verzekering voor handen is. Uiteraard wordt er hierbij ook gekeken naar de waarde van het vastgoed. De dekkingen waar je bij een opstalverzekering allemaal op kan rekenen zijn de volgende: 

  • Dekking tegen brand- en bliksemschade;
  • Dekking tegen schade veroorzaakt door een storm en bijvoorbeeld hagel;
  • Dekking die tussenkomst bij waterschade; 
  • Dekking voor schade die is ontstaan door hak- en breekwerk; 

Met de extra uitgebreide opstalverzekering ben je dus reeds uitstekend verzekerd. Waarom zou je er dan in de praktijk alsnog voor moeten kiezen om te gaan voor de allrisk variant? Omdat je uitsluitend op deze manier ook kan rekenen op een dekking van je eigen schade. Dat maakt in de praktijk toch een niet onbelangrijk verschil. 

Voor welk bedrag sluit je de opstalverzekering af? 

Er wordt vaak niet bij stilgestaan, maar het is bij de opstalverzekering ook altijd belangrijk om aandacht te besteden aan de hoogte van de verzekerde waarde waarvan sprake moet zijn. Deze waarde wordt in de praktijk bepaald door de zogenaamde herbouwwaarde van het pand in kwestie. Wat betekent dat nu precies? Dat betekent in eerste instantie dat de waarde die moet worden verzekerd sterk afhankelijk kan zijn van het pand in kwestie. Des te groter en duurder je vastgoed, des te hoger dus de verzekerde waarde in de opstalverzekering moet zijn. 

Bovenstaande is een belangrijk punt waar ook bij de opstalverzekering vergelijken rekening mee moet worden gehouden. Veel mensen horen bijvoorbeeld de premie die de buurman moet betalen, maar houden er daarbij geen rekening mee dat zijn verzekering is afgesloten op basis van de oppervlakte en het karakter van zijn woning. Elke woning is min of meer uniek waardoor het logisch is dat de basispremie voor het merendeel van dit soort verzekeringen ook niet onaanzienlijke verschillen kan vertonen. 

Is het verplicht om een opstalverzekering te nemen? 

Een eveneens zeer vaak gestelde vraag heeft te maken met het feit of het afsluiten van een opstalverzekering wettelijk verplicht is of niet. Dat is niet het geval. Er staat nergens in de Nederlandse wetgeving beschreven dat mensen die eigenaar zijn van vastgoed wettelijk verplicht zijn om daarvoor deze verzekering af te sluiten. Het feit dat een dergelijke verplichting ontbreekt betekent in de praktijk echter in geen geval dat het niet interessant kan zijn om deze verzekering af te sluiten, integendeel. Wanneer er schade ontstaat aan de opstal is het namelijk zo dat hier vaak enorme bedragen mee gemoeid zijn. Indien je dan niet bent verzekerd kan dat jouw financiële situatie aanzienlijk onder druk zetten. Bespaar jezelf deze financiële kopzorgen en kies er als woningeigenaar altijd voor om een opstalverzekering af te sluiten. Alleen op die manier kan je pas echt op beide oren slapen. 

Waarom de opstal- en inboedelverzekeringen combineren?

Goed, je weet inmiddels dat de opstalverzekering de opstal van een woning dekt. Voor de inboedelverzekering geldt dat dus niet en zijn alleen maar de losse onderdelen verzekerd. Deze feiten zorgen ervoor dat het in de praktijk eigenlijk altijd een goede keuze is om beide verzekeringen af te sluiten. Dit betekent concreet dat je als eigenaar van een woning goed aan kan doen om een bundel af te sluiten in plaats van deze twee individuele verzekeringen. Niet alleen is dat administratief praktischer, daarnaast kan dit je ook nog eens een niet onbelangrijk financieel voordeel opleveren. De verzekeringen moeten dan wel bij één en dezelfde verzekeraar worden afgesloten. Eventueel zou je er zelfs ook voor kunnen kiezen om bijvoorbeeld de aansprakelijkheidsverzekering in de bundel op te laten nemen. 

Ga je ook de opstalverzekering en / of de inboedelverzekering afsluiten en wil je daarbij echt verzekerd zijn van de beste voorwaarden en de laagste kosten? Dan is het altijd nog een aanrader om een objectieve vergelijking uit te voeren. Hierdoor zal je altijd een prima verzekering kunnen afsluiten tegen een interessant prijskaartje. 

Bouwking Redactie
Wij schrijven veel en graag over uiteenlopende klussen in en rondom het huis. Klussen die we, soms met enige sturing, zelf kunnen verrichten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top