Gezonken boot boven water halen

gezonken-schip

Al een tijdje heb je een boot in de haven liggen. Maar omdat je er weinig gebruik van hebt gemaakt, afgelopen jaren, is je boot onder water komen te staan. En in sommige gevallen zelfs al helemaal niet meer zichtbaar. Een gezonken boot dus! Het is niet goed voor het milieu om de boot in het water te houden dus is het verstandig om deze motorboot uit het water te halen. Je motorboot afvoeren kan onder andere bij https://gezonken-boot.nl/. Waar moet je aan denken bij een gezonken boot boven water halen?

Hozen, lichten en bergen

Hozen, lichten en bergen. Weleens van gehoord? In het jargon van de botenwereld heet het naar boven water halen van een gezonken motorboot: “hozen en lichten”. Met hozen wordt bedoeld dat al het water uit de boot gehaald wordt. Dat gebeurt door een emmer, een hoosblik of een lenspomp. Grotere bedrijven maken gebruik van een elektrische hoospomp. Die wordt gebruikt omdat het in die situatie vaak om een grotere boot gaat. Soms wordt ook gebruik gemaakt van een waterpomp met een grote capaciteit met een motor die aangedreven wordt.

Boten worden gelicht die al (half) gezonken zijn en vaak ook al helemaal onder water liggen. Als een boot onder water ligt is er spoed bij om de boot te lichten omdat er een kleine milieuramp op de loer ligt. Er kan namelijk een lekkage ontstaan van bijvoorbeeld benzine of motorolie. Rondom de boot wordt er tijdens de inspectie een fuik gemaakt. Een fuik maakt een omtrek van je boot en moet verspreiding van eventuele vloeistoffen voorkomen.

Een kraan wordt vervolgens gebruikt om de boot uit het water te tillen. Daar komt het woord ‘lichten’ vandaan. Als een kraan er niet bij kan, wordt er gebruik gemaakt van een speciale techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van de luchtdruk.

Het prijskaartje voor het afvoeren van een motorboot

Wat is het prijskaartje voor het afvoeren van je motorboot? De prijs is afhankelijk van een aantal factoren. Die factoren zijn: de lengte van de boot, de ligging en het type van de boot. Het afvoeren van een motorboot is specialistisch werk. Soms moet er geïmproviseerd worden omdat soms een kraan niet kan worden ingezet. De kosten voor het afvoeren van de boot is grofweg tussen de 200 en 300 euro. Maar de kosten zijn afhankelijk van de locatie van de boot, of je boot half of volledig onder water ligt, van welk materiaal de boot is gemaakt en nog meer andere factoren.

Verplichting motorboot uit het water halen

Je bent verplicht om een gezonken boot uit het water te halen. Als booteigenaar ben je verantwoordelijk voor de staat en het onderhoud van je boot. Is je boot (half) gezonken? Dan moet je daar iets aan doen. De gemeente of de waterpolitie kan het afdwingen om de boot uit het water te halen. Als je boot gevonden wordt en uit onderzoek blijkt dat jij de eigenaar bent, dan word je gesommeerd hier direct iets aan te doen. De rekening van het afvoeren van je motorboot is lager dan de rekening die je krijgt van de gemeente of politie.

Bouwking Redactie
Wij schrijven veel en graag over uiteenlopende klussen in en rondom het huis. Klussen die we, soms met enige sturing, zelf kunnen verrichten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top