Hoe maakt technologie de bouw veiliger?

Bouw en technologie

De bouwsector is een sector waar bedrijfsrisico’s en ongevallen groter zijn dan in bijna alle andere sectoren. Het werken met grote zware materialen, chemische stoffen en op grote hoogtes zorgt ervoor dat de kans dat er wat misgaat groter is dan in andere branches. Werkgevers doen er alles aan om deze risico’s te beperken door bijvoorbeeld het behalen van veiligheidscertificaten zoals iso 45001 en het geven van trainingen aan personeel. Gelukkig is door de opkomst van technologie ook de hoeveelheid risico’s afgenomen. Er zijn diverse manieren waarop technologie nu al bijdraagt aan de veiligheid tijdens het uitvoeren van bouwwerkzaamheden. Dit zijn een aantal voorbeelden.

Nieuwe apparatuur

Veiligheid op de bouw verhogen gaat samen met het aanschaffen van nieuwe apparatuur. Deze worden namelijk steeds vaker ontwikkeld met de nieuwste oplossingen voor het verhogen van veiligheid. Een machine waarin bijvoorbeeld aan alle kanten camera’s zijn geïnstalleerd zodat de bestuurder op alle kanten goed zicht heeft bevorderd al enorm de veiligheid op de bouwplaats. Maar ook nieuwe materialen en het gebruik van de nieuwste veiligheidsbescherming verhogen direct de werkveiligheid. Belangrijk is hierbij wel dat het personeel ten alle tijden wordt geïnformeerd over het veilig gebruik ervan. Als dit niet gebeurt kan ondanks de nieuwste technologische snufjes het gevaar tijdens het werk toenemen.

Internet of Things

Apparaten kunnen nu met elkaar communiceren zonder dat hierbij tussenkomst van mensen nodig is, deze technologie heet Internet of Things. Een voorbeeld hiervan is dat een drone over een bouwterrein kan vliegen en mogelijke risico’s door kan geven aan software die dit inzichtelijk maakt. Slimme apparaten in de vorm van bijvoorbeeld bouwsoftware dragen hier aan bij. Feit is dat computers vaak beter zijn in observeren en het verwerken van gegevens dan dat mensen dit zijn. De risico’s kunnen hierdoor beter, sneller en nauwkeuriger in kaart worden gebracht. 

Andere ontwikkelingen

Sommige technologische ontwikkelingen dragen niet direct bij aan de veiligheid, maar wel aan de efficiëntie in de bouw. Een mooi voorbeeld hiervan is de 3D-printtechnologie. Deze technologie is intussen zo ver ontwikkeld dat de eerste huizen al uit de printer zijn gerold. Voor de toekomst kan deze manier van bouwen veel impact hebben, omdat het werk in de bouw hiermee een stuk efficiënter en goedkoper zal plaatsvinden. 

Bouwking Redactie
Wij schrijven veel en graag over uiteenlopende klussen in en rondom het huis. Klussen die we, soms met enige sturing, zelf kunnen verrichten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top