Houtkachel in de veranda installeren: zo doe je dat!

houtkachel in de veranda installeren

Je wil graag een buitenkachel of houtkachel installeren in de veranda of overkapping, maar hoe doe je dit? Dit kan heel eenvoudig door een kachelpijp aan te sluiten. Er bestaat een enkelwandige en een dubbelwandige pijp. Er is weinig technische kennis nodig voor de installatie en met deze handige tips en feitjes kan jij al uit de voeten. De installatie bestaat alleen maar uit het maken van één sparing en het monteren van de verschillende onderdelen.

Hoe maak je de sparing in het dak?

Wat je eerst doet is de positie vaststellen van de sparing en dit wordt bijna altijd bepaald door de plek van de houtkachel. Het is erg makkelijk als de sparing recht boven de aansluiting van de kachel geplaatst wordt. De trek wordt bevorderd doordat er geen bochten gemaakt hoeven worden op deze manier. Dit heeft een positief gevolg voor de rookgassen. Dit ziet er ook het mooist uit. Als er een besluit is gemaakt over de positie van de sparing kan er geboord worden en dit wordt meestal iets groter dan de buitendiameter van de dubbelwandige pijp.

Hoe gaat het installeren van de houtkachel in zijn werk?

Er kan gekozen worden voor een enkelwandige en een dubbelwandige pijp. Een enkelwandige kan alleen gebruikt worden voor houtkachels die ongeveer 5 tot 10 centimeter onder het dak zitten. Verder moet er overgestapt worden op een dubbelwandige pijp. Hiernaast zijn er nog een aantal producten nodig. Een aansluitstuk voor tussen de enkelwandige en dubbelwandige pijp is onmisbaar. Al deze benodigdheden zijn online verkrijgbaar bij Woodburner. Dé webshop op het gebied van houtkachels.

Voor het opvullen van de ruimte tussen het dak en de sparing kan steenwol gebruikt worden. Er wordt een dak ondersteuning geplaatst aan de binnenzijde van het dak en aan de buitenzijde een plakplaat. Om het geheel waterdicht af te werken dient er een stormkraag gemonteerd te worden op de plakplaat. Door middel van een rozet kan de binnenzijde eventueel netjes worden afgewerkt. Nu weet jij hoe je een kachelpijp plaatst en kan je je gezellige en warme houtkachel installeren. Een handje hulp kan ook nooit kwaad.

Bouwking Redactie
Wij schrijven veel en graag over uiteenlopende klussen in en rondom het huis. Klussen die we, soms met enige sturing, zelf kunnen verrichten.
Back To Top