Waarom Laminaat?

Laminaat

Laminaat is een van de snelst groeiende vloer bedekkingen. De redenen hiervoor zijn veelzijdig. Uiteraard speelt de prijs een rol: laminaat is een stuk goedkoper dan natuurlijke materialen. En het is nog nauwelijks van echt te onderscheiden. Je kunt laminaat vinden voor allerlei soorten hout, steen en zelfs metaal en het wordt tegenwoordig ook gefabriceerd met een groef er in om het nog meer met een houten vloer overéén te laten komen. Het is duurzaam, krasbestendig, makkelijk te leggen en zeer makkelijk te onderhouden. Voor een groot aanbod laminaat vloeren ga je de vele aanbieders en laat je verrassen door de veelzijdigheid en schoonheid van een laminaat vloer.

Waarom geen laminaat?

Laminaat is gehoriger dan een natuur vloer omdat het beschermlaagje het harder maakt. Ook is laminaat vaak kouder, vooral als je het vergelijkt met een echte houten vloer. Een goede onderlaag kan deze problemen sterk verminderen, maar niet compleet verwijderen. Ook mist laminaat de authenticiteit van een echte natuur vloer, de oneffenheden en verschillende kieren. Dit is misschien een romantisch beeld en is ook gebonden aan persoonlijke smaak, maar sommige mensen prefereren een vloer die makkelijker krast en onregelmatiger is, zodat de vloer ‘leeft’.

Wat is laminaat?

Laminaat is een vloerbedekking met een foto van een natuurlijk materiaal er op. Het bestaat uit vier lagen, een melamine beschermlaag, een laag met de foto, een HDF of MDF laag en een tegen laag die kromtrekken voorkomt. Het komt bijna altijd in de vorm van planken die tijdens het leggen op maat gezaagd moeten worden en met een klik systeem in elkaar geklikt kunnen worden. Hierdoor is laminaat prima zelf te leggen en indien je liever een professionele vloerlegger gebruikt, is de prijs van het leggen vaak laag.

Zelf laminaat leggen

Indien je zelf je laminaat wil leggen, moet je wel met een aantal zaken rekening houden.

  • De hoeveelheid die je nodig hebt: houd altijd rekening met 5 procent verlies van de vloer. Koop dus altijd voor 5 procent meer oppervlakte zodat je je geen zorgen hoeft te maken over restmateriaal en kleine foutjes.
  • Neem een goede ondervloer, vooral als je in een flat woont. Dit kan je stookkosten besparen omdat het isolerend werkt, maar het vermindert ook de geluidsoverlast naar de buren en het egaliseert en beschermt de vloer.
  • Kies voor laminaat met de juiste w-waarde voor jouw situatie. Een w-waarde van 23, 31 of 32 is geschikt voor binnenshuis afhankelijk van hoeveel er op de vloer gelopen wordt (hoe hoger de w-waarde hoe slijtvaster het laminaat). Een w-waarde van 33 is speciaal geschikt voor veel gebruikte commerciele doeleinden. Dit kan zijn een winkelcentrum of kantoor.
  • Zorg dat je het juiste gereedschap hebt: een hamer, een laminaatsnijder, een meetlint en potlood. Ook is het handig om afstandsblokken te gebruiken aangezien laminaat krimpt en uitzet bij temperatuur verschillen.
  • Om het mooi af te werken, kun je plinten en drempels aanschaffen. Dit zorgt voor een mooie overloop van de vloer naar de muur en hiermee kun je ook ongelijke randjes verstoppen.
Bouwking Redactie
Wij schrijven veel en graag over uiteenlopende klussen in en rondom het huis. Klussen die we, soms met enige sturing, zelf kunnen verrichten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top