Wat is belangrijk bij het uitkiezen van een slijptol?

slijptol

Je hebt vast wel eens gehoord hoe veelzijdig en handig een slijptol in een huis van een doe-het-zelver kan zijn, en elke goed gevulde gereedschapskist of -kast zou er dan ook op z’n minst eentje moeten bevatten. Dus vertellen wij jou nu hier hoe jij het beste zou kunnen beslissen welke haakse slijper je moet kopen.

Waarom jij precies een slijptol zou moeten aanschaffen

Je ziet zo’n slijptol veelal op bouwplaatsen, in garages, metaalbewerking werkplaatsen of overal elders waar iemand maar wat overtollig materiaal wil wegslijpen, verwijderen of gladstrijken. En of jij nou een handelaar bent of een enthousiaste klusser, zo’n haakse slijper is het ultieme gereedschap voor iemand die echt serieus met slijpen of polijsten bezig is.

Een elektrische slijptol is één van de meest veelzijdige elektrische gereedschappen. Je vindt deze dan ook niet voor niets tezamen met andere handige tools in de fijne online gereedschappengids terug.

Enkele projecten waar jij een slijpmachine wellicht voor zou willen gebruiken, zijn onder meer het doorslijpen van metalen staven, bouten en ander plaatmateriaal. Je kunt het daarnaast ook prima gebruiken voor het zagen van steen en keramische tegels of het verwijderen van verf en roest van metalen voorwerpen.

Hoe jij de beste haakse slijper of slijptol uitkiest

De beste slijptol zorgt ervoor dat jij al jouw slijp of zaagwerk zo prettig mogelijk verrichten kan. De onderstaande tips geven jou echter wat meer nuttige informatie over hoe jij de beste uitvoering voor jouw werkzaamheden kunt uitkiezen:

Let op de grootte van de slijptol

De kop van een slijptol is één van de eerste dingen waar jij op moet letten bij de aanschaf van een haakse slijper. In principe is het zo, dat des te krachtiger de motor is, des te groter deze schijf zou moeten zijn.

Om deze reden moet jij, afhankelijk van jouw slijpwerkzaamheden, voor het grootste gemak een slijptol met de juiste slijpschijf maat kopen. Het is natuurlijk alsook behoorlijk belangrijk dat jij de juiste grootte van de schijf op basis van de precisie van het werk dat jij uitvoert selecteert.

De kracht en de snelheid van de slijper

Het is van groot belang dat jij rekening houdt met de aandrijving van de slijptol en de snelheid waarop deze draait. Dit wordt ook vaak in omwentelingen per minuut aangegeven. Haakse slijp schijven draaien vaak met 5.000 tot 10.000 omwentelingen per minuut. Iets wat je zeker moet weten, is des te hoger het aantal omwentelingen is, des te effectiever de slijptol zal zijn.

Let goed op het handvat

Het handvat van de haakse slijper is een ander zeer belangrijk onderdeel van dit type gereedschap waar jij echt goed rekening mee moet houden. Bij het werken met elektrisch gereedschap is het immers altijd van top belang dat men ervoor zorgt dat de gebruiker veilig met het gereedschap kan omgaan.

Overweeg zodoende om een slijptol aan te schaffen, waarvan het handvat naar wens aangepast kan worden. Hierdoor kun jij heel gemakkelijk beide handen tijdens het slijpen en zagen gebruiken.

Zorg er verder voor dat deze naast de verstelbare handgreep eveneens over een instelbare beschermkap beschikt. Het doel van deze beschermkap is immers om jou optimaal te beschermen tegen het slijpsel en de mogelijke vonken die het gevolg zijn van het slijpen van materialen.

Bouwking Redactie
Wij schrijven veel en graag over uiteenlopende klussen in en rondom het huis. Klussen die we, soms met enige sturing, zelf kunnen verrichten.
Back To Top