Hoe wordt een gietvloer gemaakt?

Gietvloeren zijn vloeren zonder naden, randen of voegen. Ze worden gegoten over een bestaande vloer en worden een natuurlijk onderdeel van de structuur van een gebouw. Dit type vloer wordt ook wel coatingvloer genoemd. In tegenstelling tot meer conventionele vloeren zoals tegels of beton.

Hoe wordt het gemaakt?

De chemische reactie tussen de twee componenten creëert een oppervlak dat sterker kan zijn dan beton. Door de manier waarop hars zich verbindt met en wordt geabsorbeerd door het beton, waardoor het oppervlak chemisch wordt gefixeerd en een ononderbroken laag wordt gevormd (mits het beton correct is schoongemaakt en voorgestreken).

Gietvloeren bieden een solide ondergrond die geschikt is voor zowel woningen als bedrijfspanden. De afgelopen jaren zien we steeds meer woningen die een gegoten vloer hebben.

Epoxy hars is erg stevig en heeft het voordeel van flexibiliteit onder belasting; deze eigenschap geeft het een duurzaamheid bij schokken en thermische schokken. Hars heeft ook een druksterkte die veel groter is dan die van beton, het zal de belasting afvoeren en daardoor kan de gietvloer zwaarder belast worden.

Veelgestelde vragen over gietvloeren

Wat zijn gietvloeren?

Gietvloeren worden doorgaans aangebracht op betonnen, metalen en houten ondergronden. De gietvloer wordt gemaakt door het aanbrengen van een kunststof materiaal dat zich stevig aan de ondergrond hecht. Meestal met behulp van epoxy of polyurethaan hars technologie.

Wat is de beste gietvloer?

Er is niet één type dat superieur is. Er is een scala aan vloeroplossingen die moeten worden geselecteerd op basis van uw specifieke eisen. In een industriële omgeving wordt er vaak gebruik gemaakt van een dikke epoxyvloer. In een normale woonkamer heeft u echter voldoende aan een reguliere gietvloer.

Wat zijn de voordelen van gietvloeren?

Gietvloeren bieden verschillende voordelen ten opzichte van andere soorten vloeren. Dit omvat een naadloze afwerking zonder naden of voegen. Gegoten vloeren zijn bovendien slijtvast en ze bieden de mogelijkheid om slipvast te zijn indien nodig. 

Hoe lang gaat het mee?

Afhankelijk van het gebruik kan een goed geïnstalleerde vloer meer dan 15 tot 20 jaar meegaan. Als een gietvloer op een bepaalde plek beschadigd is of versleten is geraakt dan is dit bovendien eenvoudig te herstellen door een nieuwe toplaag aan te brengen.

Bouwking Redactie
Wij schrijven veel en graag over uiteenlopende klussen in en rondom het huis. Klussen die we, soms met enige sturing, zelf kunnen verrichten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top